De Kemp

'De Erfgoedseries' - Otto Snoek
3 september - 29 oktober 2023

Tussen 2015 en 2018 maakte de Rotterdamse fotograaf Otto Snoek series over drie eeuwenoude evenementen in en om Boxmeer, gemeente Land van Cuijk: de Metworst, de Boxmeerse Vaart en het jaarlijkse Gildefestijn van de Kring Land van Cuijk. Snoek legde de evenementen op geheel eigen, directe en eigenzinnige wijze vast. Dit leverde unieke series op waarin niet het evenement, maar de bezoekers en deelnemers de hoofdrol spelen. Uit dit werk selecteerde hij voor Studio De Kemp twaalf kenmerkende beelden die vanaf 3 september 2023 te zien zijn. Daarbij is niet het verhaal van de evenementen leidend, maar de eigen kwaliteiten van de beelden. Zijn unieke handschrift komt hiermee optimaal tot zijn recht. 

Met een middenformaat camera en een sterke flitser beweegt Snoek zich bij voorkeur op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen: in de centra van grote steden of bij massabijeenkomsten. Snoek maakt zijn foto’s snel en frontaal. De mensen op zijn foto’s hebben geen gelegenheid om zich op de opname voor te bereiden. Dat is te zien: niemand poseert voor de fotograaf, houdingen en gelaatsuitdrukkingen zijn zonder enige terughoudendheid van de fotograaf in beeld vastgelegd. Deze directheid werkt door in het resultaat, dat door velen als compromisloos of zelfs confronterend wordt ervaren. Doch Snoek fotografeert slechts wat hij ziet. En waarover hij zich verbaast. 

De Metworst en de Boxmeerse Vaart zijn evenementen die opgenomen zijn op de nationale lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland van UNESCO. De Metworst bestaat formeel sinds 1740, de Vaart sinds het begin van de 16e eeuw. Het Gildefestijn komt voort uit de rijke schutterijtraditie in ons land.

Otto Snoek (Rotterdam 1966) werd opgeleid aan Academie St. Joost in Breda en epxoseerde o.m. in het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Huis Marseille (Amsterdam), Fotomuseum Den Haag, Atelier Neerlandais (Parijs), MKG (Hamburg) en Kunstverein Frankfurt. 
Zijn werk werd gepubliceerd in onder andere Trouw, NRC Handelsblad en Vrij Nederland en hij publiceerde in totaal zeven monografieën. 

 

 

Over De Kemp

Studio De Kemp

In het verlengde van de door De Kemp – Home of Inspiration geïnitieerde kunstprojecten organiseren wij op de eigen locatie kleinschalige presentaties waar deze projecten worden verdiept of nader worden onderzocht. 

Openingstijden:

  • Donderdag en vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
  • Elke eerste zondag van de maand
    van 12.00 – 17.00 uur.
  • Op afspraak.

Gezien de kleinschaligheid van de Studio kunnen er maximaal 2 tot 4 personen gelijktijdig de expositie bezoeken.