De Kemp

‘Besloten Hofje’ – Maria Roosen
15 april – 25 juni 2022

In het kader van Kapellenbaan realiseerde Maria Roosen in 2020 het werk ‘Shelter (St. Agatha)’ in de tuin van het Kruisherenklooster in Sint Agatha. Het kunstwerk is geïnspireerd op de heilige Sint Agatha van Sicilië (Catania, 225 – 252).

Het werk in de kloostertuin vormt een moderne eenpersoonskapel, een uitgeholde boomstam waarin je kunt staan en omsloten wordt. Het werk beschermt op die manier de bezoeker en zondert hem of haar voor een deel af van de omgeving. Al mijmerend tuur je in de verte, naar het fraaie landschap in de omgeving. Boven het hoofd bevinden zich veelkleurige glazen bollen, als ‘gedachtebubbels’ die aan de bezoeker ontstijgen. 

Agatha was de eerste vrouwelijk martelares die door de Katholiek kerk heilig werd verklaard. Haar borsten werden afgesneden toen ze weigerde haar geloof af te zweren. Sindsdien wordt ze in de iconografie afgebeeld met twee borsten op een schaal. 

In Studio De Kemp borduurt Roosen voort op het onderwerp van de heilige Sint Agatha. In diverse kunstwerken verwijst zij op hedendaagse manieren naar de legende over deze heilige. In de tentoonstelling is bijvoorbeeld de aquarel te zien die een voorstudio vormde voor Shelter (St. Agatha). Het werk heeft een glazen lijst met dezelfde glazen bollen die ook in het werk in Sint Agatha zijn opgenomen. 

De titel van de expositie, ‘Besloten Hofje’, is afkomstig van een type gesneden retabelkast die bestaat uit een ondiepe houten bak met daarin gebeeldhouwde figuurtjes en decoratieve voorwerpen, die een religieuze voorstelling weergeven, gekaderd in een tuin. Vooral in België (Mechelen) zijn mooie, vroeg 16e-eeuwse voorbeelden te vinden. 

De Studio vormt nu het hedendaagse kader. Op deze wijze brengt Maria Roosen bij Studio De Kemp de ruimte en de inhoud van de tentoonstelling op een bijzondere manier bij elkaar. 

De expositie van Maria Roosen zal de eerste van twee presentaties zijn rondom het thema Sint Agatha, het dorp in de gemeente Land van Cuijk waar ook het Kruisherenklooster te vinden is. 

Over De Kemp

Studio De Kemp

In het verlengde van de door De Kemp – Home of Inspiration geïnitieerde kunstprojecten organiseren wij op de eigen locatie kleinschalige presentaties waar deze projecten worden verdiept of nader worden onderzocht. 

Openingstijden:

  • Donderdag en vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
  • Elke eerste zondag van de maand
    van 12.00 – 17.00 uur.
  • Op afspraak.

Gezien de kleinschaligheid van de Studio kunnen er maximaal 2 tot 4 personen gelijktijdig de expositie bezoeken.