De Kemp

'aan' - Guido Geelen
5 mei - 21 juli 2024

Extra opening tijdens feestdagen (Hemelvaart, Pinksteren). 

aan 
(bijvoeglijk naamwoord)
het licht
 is aan, de kaars is aan brandt
(voorzetsel)
drukt een verbinding uit
(Bron: Van Dale woordenboek) 

Licht en verbinding zijn thema’s die besloten liggen in het werk van Geelen. Meestal in de vorm van stillevens die spelen met (vertraging van) tijd. Ook de kunstwerken in de expositie bij Studio De Kemp doen dit, elk op hun eigen manier. Samen vormen zij een uitnodiging aan de bezoeker om even tot rust te komen en zich over te geven aan overpeinzingen. De kaarsen zijn aan, een gedicht is een boodschap aan de bezoeker. Antiek uurwerken laten de tijd rustig verstrijken. De moderne keramische gewichten aan de klokken zijn referenties aan het dagelijkse leven en vormen op zichzelf een stilleven. De zwarte klei waaruit de sculpturale kandelaars en vazen zijn gemaakt verwijzen naar de vruchtbaarheid van de aarde. 

Zijn monumentale kunstwerk ‘Colonna’, onderdeel van Kapellenbaan, is opgebouwd uit betonnen buizen. Staand zijn ze een regenput, liggend een stuk riolering. Maar met het stapelen van twee van de buizen ontstaat een klein bouwwerk. De minimale ingreep van twee zaagsneden in de onderste buis creëert een toegang en met het terugplaatsen van dit onderdeel ontstaat een deur. 
De binnenkant van het kunstwerk is volledig goudkleurig, een symbool voor spiritualiteit, innerlijke wijsheid en het goddelijke. Het goud speelt bovendien een spel met licht en reflectie. De open bovenzijde verbindt de bezoeker met het alomvattende, maar ook letterlijk met de seizoenen.
Het kunstwerk is tegelijk sculptuur en architectuur en dient als zodanig als vehikel om te reflecteren en herinneren. Bezoekers van de begraafplaats vinden er een moment van afzondering, rust en bezinning. Ze kunnen er zich even overgeven aan hun gedachten. 

De expositie van Guido Geelen bij Studio De Kemp ligt in het verlengde van de presentatie van zijn kunstwerk ‘Colonna’, in het kader van Kapellenbaan, te bezoeken op de algemene begraafplaats in Gennep. 

Over De Kemp

Studio De Kemp

In het verlengde van de door De Kemp – Home of Inspiration geïnitieerde kunstprojecten organiseren wij op de eigen locatie kleinschalige presentaties waar deze projecten worden verdiept of nader worden onderzocht. 

Openingstijden:

  • Donderdag en vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
  • Elke eerste zondag van de maand
    van 12.00 – 17.00 uur.
  • Op afspraak.

Gezien de kleinschaligheid van de Studio kunnen er maximaal 2 tot 4 personen gelijktijdig de expositie bezoeken.